A CI ősgyök

A CI ősgyök egyik értelme, ugyanis még kell lennie legkevesebb kettőnek.  
Az egyetlen SZÍn a FEHÉR – CI, SZÍ. A FEHÉR a magasság, FEnség az ÉLet. A FEH az ELső, az ÉL – FEHÉL*. A FE a másik, a második, KETTEdik – FE KETE. A FEKETE nem SZÍn, hanem a SZÍn ek teljes hiánya, lezárja SZÍnvilágot véGe – CIG.

 
A CI (fehér) és a CIG (fekete) közt helyezkedik el a SZÍnvilág.  
A CI (fehér) felbontásából eredő alapSZÍnek: CIver (vörös), CItrom (sárga), CIán (kék). 
A SZIvárvány mutatja a hét alapSZÍnt.   

Következtetés: a magyar nyelvben a CI és SZI gyökök színekkel kapcsolatos jelentést is bevisznek a szavakba.  
Például az alábbi szavakkal megnevezetteknek – más jellemzők mellett – letagadhatatlan a SZÍnnel (ci) való kapcsolatuk: CICI, képzelet SZÍnesítő CIcoma, SZÍnekkel díSZÍtés CIfra is lehet SZÍnösszesség eredménye CIGája, a feketeképű juh CIGány, a feketeképű ember CIkornyás díSZÍtés CIkória, a CIánSZÍnű virága   
CIklámen gyönyörű vörös SZÍn CInóber egyedülálló vörös CIklus, egyik névadó jellemzője a szabályosan ismétlődő női élettani jelenség, amely SZÍn kapcsolatú is      
CÍmer, SZÍnvonatkozású is CIráda, apró díSZÍtések CImbalom, CItera, hangSZÍnek, és mások  

*Adalék: A FEHÉRség fogalmának régi megnevezésében is jelen volt a légies könnyed, a felszálló leheletet idéző H hang: HALVány, felHő. 

A FEHÉR a FÉNY szóból eredő: FÉNY = FEHÉR. Két teljes (abszolút) szín van. A FEHÉR az első a színek közt, azaz ÉLszín. A név FEÉL vagyis ELső, ÉLen levő. A könnyedséget jelölendő, tengelyébe bekerült az alig hallható H hang.