ABROSZ

ABROSZ Étkezéskor használt asztalterítő. Lepel, lepedő, ponyva. [bérnyelvész szerint: szláv] Az ABROSZ szó is AB – BA ősgyökkel indul.

Az ABROSZ is lehet kerek, AB ROngy, és RÁ OSZtják a sokféle vegyes (br) ételt, de az AB gyök utalhat fehér színre, mint a hAB, akár az ABaposztó esetében.

A BR hangcsoport – ABRO – az ABROszon lehetnek különböző ÁBRÁk, RAjzolatok. Terítékként kerül: gÖBRE, IBRIk, benne cIBRE stb. Az edények az ABROsz szOBRAi.

A BR páros, mint B.R – R.B alvógyök: BoR – RoB (b > p, v: rop, rov) azt mutatja, hogy neve eredetileg lehetett aBORosz, oda BORítják ki az ennivaló aBÁRolt, főtt ételt, a ROPogtatnivalót, vagy ROVást végeztek rajta, BÉRt fizettek.

Az abrOSZ, aBOROSZ ASZtalt BORító, amelyre OSZtottak, OSZtanak. Az aSZTal, abrOSZ az OSZTás helye: étel-, tanács-, kártya- stb.

Az R.SZ – SZ.R gyök: RoSZ – SZoR, az abROSZon SZORoztak is (rosz – szor), sokSZOR használták.

Az ABROSZ – SZORBA fordítás SZORzati értelmű, a felSORakoztatás is kicseng belőle:

aBRoSZ – SoRBa hangváz: B-R-SZ – S-R-B,

ez a tálalási sorrendre és az asztal körüli tisztesség, rang szerinti elhelyezkedésre is vonatkoztatható.

A zöld ABROSZos asztalnál sokszor törték ROSSZBAN a fejüket a dolgok eligazításának leple alatt, itt szöktek SZÁRBA gonosz háborús tervek:

aBRoSZ – RoSZBa – SZáRBa hangváz: B-R-SZ – R-SZ-B – SZ-R-B.

Az ABROSZ arculatát a teríték SZABja meg.

Az ABROSZ SZOBRAi a tálaláshoz, az étkezéshez szükséges edények, eszközök:

aBRoSZ – SZoBRa hangváz: B-R-SZ – SZ-B-R.

A részeg, durva ember rácsap, közönségesen mondva: RÁBASZ az ABROSZra:

aBRoSZ – RáBaSZ hangváz: B-R-SZ – R-B-SZ.

Lehet beszlávozni a szöveget.

BR – RB kapcsolat: az aBRoszra rakják az aBRakot, azaz eledelt. A zöld aBRosszal terített asztal mellett veRBáltak, tárgyaltak meg fontos dolgokat, esetenként megmondták a faRBát.

Biokert: Így is megteríthetjük a húsvéti asztaltHúsvéti terítési tippek - Kunigunda Kincsei1buc, Față de masă din poliester, Husă de masă pentru Crăciun Fericit, Față de masă cu model Om de zăpadă cu fulgi de zăpadă, Decor de masă cu atmosferă de Crăciun, Față de masă din stofă pentru decorarea biroului de vacanță, Decor pentru casă, Decor de Crăciun, Cadou 0