AMFORA

Idegennek tűnő, de minden elemükben magyar szavak
AMFORA – Tojásdad alakú, kétfülű görög vagy római korsó. [A Magy. Ért. Kéziszótár szerint: nk: latin < görög] Az AMFORA olyan kORsó AMellyel FORrásra járnak.
Az AMFORA szép, nőies vonalakat idéző FORMA (am-for – for-ma). Az AM gyök női nemmel kapcsolatos. Az AMazon szónál már esett szó róla. MF párossal valaha alkotott ősmag(yar)-nyelvi szavak eltávolodtak, idegen nyelvekben élnek tovább, a soMFordál maradt meg, mely ide-oda FORduló, lassú járás. A soMPolyog (F > P), oson, hasonló. Az AMFORA nevében benne a kORsó rendeltetése, a FORrásról vizet hozni, azzal többször FORdulni. Az AMFORÁval FORrásra járó lányok lassú sétáló járása hasonló a sOMFORdál szóban leírthoz, már ami a járás ütemét illeti. Az MF páros, mint teremtőgyök – M.F, F.M – jelen van a FaMília, FeMina (ősmag-nyelvi gyökök) szavakban, de még a MaFfia (olaszul MAFia) szóban is a nagycsaládot, FaMíliát jelenti.
Függetlenül attól, hogy később az AMFORÁK nagyobb méretben is készültek, és idővel mind a tároláshoz, mind a szállításhoz használták, átvéve a bőrtömlők helyét, a névadás a kézi használatú edényektől indult el még az egynyelvűség idején. Az AMFORA szó alkotó elemei ősmag-nyelvi eredetűek.