BORKÁN

BORKÁN – Befőttes üveg. [bérnyelvész: román] A BORKÁN szó a B.R – R.B gyökkel indul: BoR – RoB.

E gyök változatai a magyar nyelvben rendkívül sok kifejezésben értelemhordozók.
Jelenthet elsötétülést: BORú, BARlang, BURok, erjedést: BOR, jelen van az erjeszthető BORóka, BORsika nevekben. Jelen van az anyatestből kiBORuló BORjú nevében. Az ősiségben a szülést kiBORulásnak, az ellést BORNYúlásnak is nevezték, ezt örökölte meg az utódnyelvek némelyike: BORn, geBORen.
Kavarodást: BORú, kóBORlás, ROBaj, BORona felBORogatja a rögöket, BORdély, RIBancok, BURján, mint gyomok sokasága.
Lehet kavart szín: BARna, BORdó, kapcsolat: BARát, cimBORa takarás: BORít, BŐR.
Emelkedő állapot
: BÉRc, emBER legmagasabb rendű élőlény, BERbécs, párzáskor felemelkedik és más jellemzők értelmét hordozó.

A BORkán takar, BORít, esetenként kis mennyiségben erjesztenek BORt, vagy akaraton kívül megerjed, megromlik tartalma, megháBORodik, BORongós színű lesz.
A BORkánban valami új jön létre, azaz születik.

Alvógyökként BR jelen van BRassó nevében, amely a település alapításakor a BARasó vízről és a körülvevő, erjeszthető gyümölcsű BORóka erdőről kapta nevét.

Az RK hangváz – ORKÁ – oly szavakban van jelen, amelyek szintén a fenti értemet hordozzák: bURKOl, bÁRKA, a kavargó ORKÁn, sERKEn, tARKA stb.

A K.N – N.K gyök: KáN – NáK, nedvvel, NÁKkal kapcsolatos edények, mélyedések leíró szavakban meghatározó értelemhordozó: KANna, KANcsó, teKENő, csaNAK, fiNAK, KENu, csóNAK és mások. Aki búNAK adja fejét, az is lelkileg mély, süllyedő állapotban van.

Összegzésül: a BORKÁN nem a mai magyar szókincs folyamatosan használt szavai közé tartozó, de ősnyelvi elemekből épülő szó, és az ősiségben fa- vagy cserépedény megnevezése lehetett, s kapcsolatban volt BOR vagy más erjesztett italok készítésével.

A román nyelvben a BOR gyök, jelen van a savanyításra használt BORs = erjesztett korpalé nevében, az oBOR = kavargó vásártér, és a BORfas szóban, ami az oBORok, vásárok elmaradhatatlan zsebtolvajainak a megnevezése. A BORKÁN szót általánosan használják.

Mindezek a kifejezések ősnyelvi eredetűek, a román nyelv megörökölte, nem saját fejlesztésű szavai. Átfogó elemzésüket csak a ma is élő ősnyelven, magyarul lehet elvégezni, mivel csak e nyelvben élnek a megfelelő nyelvi elemző eszközök.  BEFŐTTES ÜVEG 720ML - Befőttes üveg - Edény, evőeszköz,