ÉFRAIM, MANASSÉ

Ma is élő, nem zsidó eredetű, ősnyelvi nevek ÉFRAIM – Az ÉFRAIM név az ÉF – FÉ ősgyökkel induló és szÉPséget, FÉnyt jelent. A FIÚ az ősiségben: ÉFI, ÉFIÚ, idősek gyermekkoromban még így mondták. FéRfiként: ÉFRI. Az eredeti névalak ÉFRIM, ÉFRÁM lehetett: szépem, szépségem jelentéssel. A nevet Egyiptomban adták, ősnyelven. Az FR hangcsoport – EFRÁ – szépség értelmű az AFROdité, NOFREtété, cIFRA, sÁFRÁny és más nevekben, szavakban. Az R.M – M.R gyök: RáM – MeR, a REMény, MERész szavakban. Az ÁM ősgyök sokasodást, egészében szép szÁMosodást jelent, akár az ÁdÁM nevében. A székelységben a mai napig élő ősi név.
MANASSÉ – A MANASSÉ név jelentése MENESSE, MENESSZE, MENESZTÉ*, elfeledteté Isten az én vesződségemet és atyámnak egész házát. I. Mózes 41:51 József, a névadó apa, elsőszülöttje világra jöttekor – NASSÉ, NASZTÉ – a névadásnál úgy érezhette, hogy többé nem látja meg vér szerinti családját: apját, anyját, testvéreit. Ennél az örömteli ESEMÉNYnél kívánta, hogy gyermeke születése feledtesse, MENESSE e veszteséget. A MaNaSSé – MeNeSSe – eSeMéNy hangváz: M-N-S-S – M-N-S-S – S-M-Ny.
/*/ Itt az otthonra, családra, diNASZTIára is utal: NASSÉ, NESZTÉ. jelentése: születés, eredet. A NESZTÉ, a családfőt, a törzsfőt, a NESZTÓrt is jelentette.