ERZSÉBET

ERZSÉBET – Az ERZSÉBET név az ER – RE ősgyökből indul, és ERőt sugárzó. Az E hang az EgyEnlEtsség, kiEgyEnsúlyozottság jelhangja.  ER – ERény, ERkölcs, ERedő, ERő, de az ER gyök a szERetet, szERelem, szERény stb. szavak értelemadója is.

Az ERZSébet név meghatározó tengelye az RZS páros, amely magyar kifejezésként azonosítja a szót. Tehát leszögezhető: a név nem héber eredetű. Az RZS párost válthatja az RS és az RZ páros is a jellemzéseknél.

Az RZS hangcsoport – ERZSÉ –, az első ERZSI, ERZSÉ, ÖRZSE maga volt a pERZSElő tűz, tÖRZSE, mint a nádszál, pörgő, mint az ORSÓ, jelenléte, mosolya felüdítő, mint a kORSÓ friss vize. Szorgalmasan tÖRZSÖlt, mORZSOlt. A név éRZelemmel telítettséget, foRRóSágot, melegséget sugáRZó, az É magasság.

Az RZS páros, mint R.ZS – ZS.R alvógyök: RóZSZSáR. ERZSÓ szép volt, akár a RÓZSa, bazsaRÓZSa, keze alatt paRÁZSlón égett a munka. Szerelmének fülébe édesen duRUZSolt, de lehet néha ZSÖRtölt is. ERZSÉbet a pERZSElő paRÁZS, ZSARát, a tüzes BÖRZSÖny.

A ZS.B – B.ZS gyök: ZSéB – BiZS, ERZSI, ERZSÓ, ÖRZSE, BÖRZSE BIZSergető szépsége miatt a férfilélekben támadó belső szívbéli ZSIBongás, amely  pÖRZSÖlően égeti. A névből úgy érezni, mintha két részből állna, és a második fele – BET – asszonyként adatott hozzá az alapnévhez, mivel asszonyi, anyasági jellemzőket megjelenítő.

A B hangcsoport – ÉBE – a csÁBOsan szép nő ölÉBEn kisbABÁjával is megejtő. De érző kEBEl, ÉBEren vigyázó anyát jellemzők is. Az EB gyök EBést (bé, befelé), EVést is jelent (evéd, ebéd), ÉBET – EVET – ETET.  Az ÉBET még lehet a fürge, eleven kis EVET (mókus) hasonlata is.

A B.T – T.B gyök: BeT – TeB, asszonnyá válás, anyaságjelentésű utótag.  De alacsony szint, fekvő állapot, mély medencejelentést is hordoz. Némely helység nevében folyóágy melletti alacsony szintű térségen fekvés és otthon: THÉBa, BETfalva, BÉTa. Az elfektetett, ágyba BETett, asszonnyá váló lány. Az ErzséBET névnél lehet áldott állapotú nőiséghez kötődő is. ErzséBET otthonteremtő anya.

A név fordítva TEBÉZSRETEBÉRZSE. Tűzhányó az ősiségben: BÖRZSÖny. Néha, haragjában ÖRZSE, tüzes BÖRZSÉvé válik.

Egyike a legtöbb becéző változattal rendelkező női neveknek. ERZSE, ÖRZSE, mint a tűz.

RZS – ZSR kapcsolat: ERZSébet a paráZSRa hasonlít.

Még megjegyzendő, a fordítás az ERZSÉBET – ELIZABET. Mindkettő ősi név, és két eltérő jellemzőkkel bíró nő neve lehetett. Az ELIZA név LAZA, könnyed alkatot takar, lehetett mÉLÁZÓ, ÁLmodOZÓ természetű.

Az ELZABET – TEBAZILE fordítás: BÉTA, TÉBA = otthon, BAZILE = alapvédelem értelmű.