ETRUSZK, TRUSZA, SZATÚR, SZUTRA

Az eTRUSZKok jól szervezett, földművelő, állattartó, kézműves nép voltak. TRUSZÁjukban, TRU SZÁKjukban minden szükséges szer megvolt az életvitel zökkenőmentessé tételére. A TRUSZA vagy TRU SZÁK tele volt, SZATUR volt.

TRUSA – idegennek tűnő szó. TRUSZA = készlet, más néven szatyor, szertartó láda, táska, régiesen: szeredás (t > d). Ez egy ősnyelvi szó, amely az utódnyelvekben él. Minden ETRUSZKnak TRUSZÁKja volt, benne a teljes készlete.

Az eTRuSZK – TRuSZáK hangváz: T-R-SZ-K – T-R-SZ-K

A TRUSZA a TRUDÁhoz, azaz TÖRŐDŐ munkához használt szerszámkészlet.

TRuDa – TöRőDő hangváz: T-R-D – T-R-D

A TRA, TRU, TRO az ősnyelven a munkavégzéssel kapcsolatos szavak alkotóeleme volt. Mindenkinek KÉSZen kellett lennie a katTRA, csatTRA, patTRA, tetTRE azaz a munkára, NÉGYelésre.

A mai magyar nyelvben így, e jelentéssel nincs a szókincsben, de a munkában elTöRŐDés, FÁRADozás már érthető.

Az utódnyelvek NÉGYet jelentő szavaiban él e munkajelentésű ősi TRA hangcsoport: quaTRO, caTRO, paTRU, teTRA stb. De a francia TRAvail = munka szóban is. Az orosz TRUda is e gondolatot hordozza.

Az eTRUSZKok alkotó, munkás, NÉGYelő, TöRŐDő, TRUSZKoló nép volt, ezt történelmi hagyatékuk bizonyítja. A szó teljesen beépült e nép nevébe.

A TRUSZA vagy TRU SZÁK tele volt, SZATUR volt.

A SZATUR szó ősnyelvi, jelentése: tele, telített. A latin nyelv átvette.

A jóllakottság, a telítettség jellemezte az év végi római SZATURnália ünnepeket. Aki túl SZATURra ette magát, ROSZAT (rosszat) tett magának, úgy nézett ki, mint egy tömött, teleROTYASZtott SZATYOR.

Aki túlontúl jóllakott a LAKOLÓS, latinul LUCULLUS lakomákon, az körülövezte magát, hogy bírja bendője terhét. Az ilyent SZATURNOSnak nevezték. Innen kapta nevét a körülövezett SZATURNUSZ bolygó. Aki hajlamos volt túltömni magát, annak ajánlatos volt eltolni a jelképes RETESZt, azaz nem enni túl sokat.

A TRUSZA a teljes készlet, amellyel a SZUTRA, a feladat teljesíthető.
Ilyformán a kámaSZUTRA a szaporítást, a teljes nemiséget, a kamaty feladatát, SZUTRÁját jelentette, amelyhez mindkét részről kell a megfelelő TRUSZA, azaz nemi szerv készlet, hogy a telítettség, a SZATUR érzete tökéletes legyen, és utód szülessen.

A kámaSZUTRA nem a GENDER, azaz GÖNDÖR, KONDOR elmélethez kötődik, mert az visszaKONDORodik, GÖNDÖRödik, GENDERedik a saját neméhez, s így a TRUSZA nem teljes, nincs meg benne mindkét készlet teljesen, hibátlanul a feladat eredményes elvégzéséhez, s mivel nem jó helyre, hanem a SZARTA lyukba SZÚRTA, így nem lesz szaporítás.

TRuSZa – SZaTuR hangváz: T-R-SZ – SZ-T-R

TRuSZa – SZaTYoR hangváz: T-R-SZ – SZ-TY-R

TRuSZa – SZeReDáS hangváz: T-R-SZ – SZ-R-D-S

TRuSZa – SZeRTaRTó hangváz: T-R-SZ – SZ-R-T-R-T

SZaTuRRoSZaT hangváz: SZ-T-R – R-SZ-T

SZaTuRRoTYaSZ hangváz: SZ-T-R – R-TY-SZ

SZuTRa –TRuSZa hangváz: SZ-T-R – T-R-SZ

SZuTRa – SZaRTa – SZúRTa hangváz: SZ-T-R – SZ-R-T – SZ-R-T

SZaTuRReTeSZ hangváz: SZ-T-R – R-T-SZ 

 

Etruszk művészet

Itáliai a titokzatos nép | Tánc, Festmények, Szobrok