FIRHANG

FIRHANG – Függöny. [A bérnyelvészet szerint: német] A FIRHANG szó az F.R – R.F gyökből indul: FiR – RiF.

A FIRHANG ősi szó, még a sátorlakó világban alakult ki. Hangváltásokkal őrzi a szót az indián vigvam, wigvam is.

A gyök erőset is jelent az E hanggal: FER = vas. A FARmon, gazdaságban FERm, azaz kemény akarattal végzett négyelő – FER – munka folyt. A FER gyök négyet is jelentett az ősnyelven. A FERtály négybe vágott darab negyede. A négyelés kemény vasakarattal végzett munkát jelent. A FERenc névben is karcsú, szép szál, erős FÉRfit jelenti.

A FIR gyökben az I hang értelemhordozó, és így valami vékonyat, de ugyanakkor erőset is jelent. Például vékony, de jól látható vonalat a FIRkál szóban. Vagy valami felett, apróra, szálakra szedett erőteljes vitát, a FIRtat szóban. Ami FIRkás, az apró vonalakkal hangsúlyosan díszített, ciFRázott, ciFIRázott. A zeFIR is vékony szál, a zaFIRa enyhe, „vékony” fuvallat, szellő.

A fordított gyök is változatos jelentésű. A RÁF vékony körkötés. A közel-keleti RÉFai völgye, egy keskeny patak völgye. RAFia is vékony szál, a RAFia tűpálma neve még ősnyelven született szó. Az f > v váltással: RÉV, amely lehet egy sziklák közt vezető keskeny vízi útsáv a nyugalmi RÉV, kikötő felé. A RIValda keskeny sáv a színpad nézőtér felőli oldalán, ahol a tetszés vagy nem tetszés RIValgásokat fogadják.

Az FR hangok párosban szépet kifejező szavak értelemhatározó hangjai: AFRodité, NoFRetété, FRizura, ciFRa, EuFRátesz, ÉFRaim stb.

Az RH hangcsoport – IRHA – a fIRHAng fonott, kötött, szőtt takaró, eltakaró, álcázó. Az IRHA is takar, a vÖRHEny befedi az IRHÁt, azaz bőrt. De jelen van oly szavakban, amelyek takarandó dolgokat leírók: gIRHEs, kORHAdt, tURHA stb.

Az RH páros, R.H – H.R alvógyök, felélesztve: RuH – HáR, a RUHa, HÁRász szóban. Mindkettő takaró, borító. A RÜH a test takaróját, azaz iRHát támadja. A HÁR gyök ősnyelven szőr, haj jelentésű is. Vékony szőrből, hajból fonják a FIRt, FILót azaz szálat, majd abból szövik a FIRhangot.

A H.N – N.H gyök: HaN – NaH, a HAN, HÓN az ősnyelven kar. A HÓNalj a kartő alatti hely. HANnal HÁNgálunk, dobálunk tárgyakat. A HAN kapcsolatteremtő is: kézfogásra, simogatásra nyújtott HAN. A párok közti nemi HANcúrban is szerepe van: átkarol, simogat. Ám kapcsolatteremtő a HANg is. Messzire elérő, ható. HANgon át irányíthatjuk a távolban levő, tetteket végrehajtó HANokat, karokat. A NAH gyök: noszogató, biztató.

A firHANg, mint vastag kárpit elfojtja a HANgot. NAH, mit lát, hall? Semmit.

Az NG páros, mint N.G – G.N alvógyök: NeG – GeN. A NEG gyök NEmleGes értelmű. A NEGatív szóban alapjelentése a NŐ GÁTló, NEGi hozzáállása a férfi által kezdeményezett TEVékenységre, TIVikenységre: NEG-GÁT-TIV. Erről bővebben a szótárban. De NEG a rálátás, és áthallás ellen is, mint kárpit, függöny, FIRHANG. A NEGi másik véglete az iGEN (hasonló a szomi – iszom). Ez csak annak, aki átlépheti a FIRHANGot.