Fordítható, átforgatható szavak, az ősnyelvi eredet igazolói

Az alábbi szavak átforgathatók, vagy teljesen 180 fokban, vagy hangonként, gyökönként, hangcsoportonként. Bővebb ismeret a címszónál található.

ABLAK – KALBA, bővítve: KALiBA. Ez 180 fokos, azaz teljes átfordítás.

A KALIBÁn volt ABLAK: aBLaK – KaLiBa hangváz: B-L-K – K-L-B. A KALIBA egy KULB, KUJB azaz emberi fészek. A KLUB is fészek. KaLiBa – KLuB hangváz: K-L-B – K-L-B.

 

ABRAK – KARBA. Ez is teljes átfordítás. A jó ABRAK a jó KARBAntartás feltétele. Nem vész KÁRBA,  jó BŐRBEn lesznek tőle az állatok. Az aBRaK – KaRBa hangváz: B-R-K – K-R-B.

 

ABRONCSCSORBÁN, Rubik-kockás hangonkénti átforgatás. ABRONCS nélkül CSORBÁN mutat a darab. Az aBRoNCS – CSoRBáN hangváz: B-R-N-CS – CS-R-B-N.

 

ABROSZ – SZORBA, esezve SORBA. Teljes átfordítás SZORzati értelmű, a felSORakoztatás is kicseng belőle. Az aBRoSZ – SoRBa hangváz: B-R-SZ – S-R-B. Az ABROSZon mintegy SZOBORként állnak a rajta felsorakoztatott alkalmi eszközök, amelyek az ABROSZ SZOBRAi. Az aBRoSZ – SZoBRai hangváz: B-R-SZ – SZ-B-R.

 

ABSZOLÚT – TÚLOSZBA. a szó teljesen átfordítható. ABSZOLÚT amely TÚLOZVA (b > v, sz > z) átlépi a határt. aBSZoLúT – TúLoZVa hangváz: B-SZ-L-T – T-L-Z-V. Ami ABSZOLÚT, az TÚLmegy a netovább észszerű határán, TÚLOZ, és elvonatkoztatott az élő valóságtól, az AB SZÓn TÚLi. Az AB SZÓ, a kerek SZÓ, a természetes, köznapi. Ami ezen TÚLmegy: ABSZOLÚT.

 

ABSZOLVÁLVÁLSZOLBA, az ABSZOLVÁL szó Rubik-kockás gyökátforgatással, b > v váltással a teljességet adja: AB-SZOL-VÁL – AV-SZOL-VÁL, valamilyen tudásszint felmérő vizsgán VÁL-a-SZOL-VA. Az aBSZoLVáL – VáLaSZoLVa hangváz: B-SZ-L-V-L – V-L-SZ-L-V.

 

ÁCSOROG – GOROCSÁ, teljes átfordítás. A székelyeknél van egy szó: GURUCSA, amely rosszindulatú kuruzslást jelent, és a hiedelem szerint, átokként ható ördögverés. A szorgalmas, dolgos emberek közt az ÁCSORGÓ kész átok, sorscsapás, mert megrontja a kalákaszellemet, s elveszi a többi munkakedvét. Az ÁCSOROG GURUCSA összevetés így megvilágítja az állapotot: áCSoRoG – GuRuCSa hangváz: CS-R-G – G-R-CS.

 

ÁDÁM – MÁDÁ teljes átfordítás. Nevét Teremtőjétől kapta: Néked ADÁM a Földet, töltsd be utódaiddal!  ÁDÁM ÉDEN uraként szabad volt, mint a MADÁr. MIDEn, MInDEn szó – állat-, növénynév – tőle indult: MADE ÁDÁM. ÁDÁMnak volt DÁMÁja. Az ÁDÁM, DÁMA, ÉDEN szavak egyik jelentése: ÜDÉN. ÉDENben a NEDŰ ÜDE földjén, ÜDÉN élhetett (volna). ÁDáM – DáMa – MaDe hangváz: D-M – D-M – M-D. ÉDeN – üDéN – NeDű hangváz: D-N- D-N – N-D. A MADE szó jelentése: létrehoz, megteremt. ÁDÁM a Teremtő Isten által létrehozott, megteremtett első emberi lény, aki további védjegye az alkotottaknak.

 

ADJUSZTÁL – LÁTSZUJDA teljes átfordítás. A zöngés D hangot átváltva zöngétlen párjára, T-re, érzékelteti, hogy a darab LÁTSZATJA is fontos, hisz a LÁTSZAT ADJA, emeli a külcsínt, az EJTI meg a szemlélőt: aDJuSZTáL – LáTSZaTJa hangváz: D-J-SZ-T-L – L-T-SZ-T-J.

 

ÁERO – OREÁ, teljes átfordítás: AERO – AREA mutatja, hogy az ÁERO, a légtömeg, AREÁban térben helyezkedik el. Ezek mind ősnyelvi szavak. Mi a bizonyíték? Az átforgathatóság!

 

ÁFONYA – ANYÓFA teljes átfordítás. Törpecserje, mint ANYÓ, termése FONNYAdó, mint ANYÓ, és csak ANYÓ tudja, milyen bajok ellen jó: áFoNYa – aNYóFa hangváz: F-NY – NY-F.

 

AGITÁLÓ – IGATOLÓ átforgatás hangcsoportonként. Az AGITÁLÓ valamilyen ügy népszerűsítése végett, megbízott IGATOLÓja valakiknek. Továbbá az AGITÁLÓ mindenkit a saját TALIGÁjához fogna IGATOLÓnak. Az aGiTáLó – TaLiGa – iGaToLó hangváz: G-T-L – T-L-G – G-T-L.

 

AGRESSZÍV – VISSZERGA teljes átfordítás hangugrással. Az AGRESSZÍV VISSZAUGRÓ és újra támad: aGReSSZív – ViSSZauGRó hangváz: G-R-SSZ-V – V-SSZ-G-R. Esetenként VISSZARÚG, VISSZARÁG: aGReSSZíV – ViSSZaRáG – ViSSZaRúG: hangváz: G-R-SSZ-V – V-SSZ-R-G – V-SSZ-R-G.

 

ÁGYÉK – KÉGYA, teljes átfordítás. ÁGYÉKban a GYAKÓ, amely a Teremtő KEGYE, az utódteremtés KEGYÉnek átruházása az emberpárra, a teremtés gyönyörét (genere) átélve a legcsodálatosabb testi kéjjel. Ám az ÁGYÉK jelképes KÉGYÓ is, amely halálosan mar, ha nem a teremtés rendeltetése szerint viszonyulunk hozzá. Az áGYéK – GYaKó hangváz: GY-K – GY-K. Az áGYéK – KeGY hangváz: GY-K – K-GY. Az áGYÉK – KíGYó hangváz: GY-K – K-GY. A régies ÁLGYÉKKÉLGYÓ nevekkel: áLGYéK – KéLGYó – GYiLoK hangváz: L-GY-K – K-L-GY – GY-L-K.

 

AJAK – KAJA teljes átfordítás. A KAJA az AJAKon bevihető élelmet jelentette, jelenti. Az aJaK – KaJa hangváz: J-K – K-J. Az AJAK KÉJt kínáló JUK:  aJaK – KéJ – JuK hangváz: J-K – K-J – J-K. Az emberi AJAK rajzolatához hasonló az eszkimó KAJAK körvonala.