HAGYMA, HAJMA

HAGYMAVöröshagyma, fehérhagyma, lilahagyma. [bérnyelvész: finnugor tőből]

A HAGYMA a H.GY – GY.H gyök bővítménye: HaGY – GYuH. A GYUH fordított gyök is vezethet a megértéshez. A GYUHa belső részt jelent, amit egyféle rUHa takar. A HAGYMA hámozásával – rUHája levetésével – jutunk el a GYUHához, az ízes belső részhez.

A HAGYMA, HAJMA ősi magyar szó.

A hAGYma jó hatású az AGYműködésre.

Régiesen HAJMA alakja is volt a szónak. Ez esetben H.J – J.H gyök: HaJ – JaH. Itt is a HAJ, HÉJ lebontásával jutunk be a JAHvához, JAVához, JOHÁhoz. A JOHA a belsejét jelenti, akár a GYUHA.

Az 1862-es kiadású CzF Szótárban HAJMA. A HÉJszerű HAJlott (ívelt) rétegek, HAJak kintről befelé sorjában HAJlanak, borulnak egymásra. A növény mintha beszélne: HAJMA – MAHAJ, ki ne hagyj MA HAJ! HaJMa – MaHaJ hangváz: H-J-M – M-H-J.

HAJMA – HÍJ MA, vagyis HÍvJ MA, régiesen: HÍJJ MA. Tehát napi rendszerességgel fogyasztandó. HaJMa – HíJMa hangváz: H-J-M – H-J-M.

HAJMA – HÁMJA, a HAJMA minden egyes HÁMJA, rétege érték. HaJMa – HáMJa hangváz: H-J-M – H-M-J.

A JM hangcsoport – AJMA – a hAJMA kAJMÓs (görbület) héja bAJMOlva távolítható el. A fogatlan ember mAJMOlva eszi.

A GYM hangcsoport – AGYMA – az EGYMÁst MArokszerűen lazán, lAGYMAtagon MAgukba ölelés látványából is jött a névadási ihlet.

A GYM páros a GYenge GY és Málló vagy érzelMi (omló, mell, emlő) M hangokból áll, s így laza kötődést jelent.

Ilyen a HAGYMA felépítése.

A GYM páros hangjai, mint GY.M – M.GY alvógyök: GYáM – MaGY rejtenek jellemzőt. GYOMornak való, de jelentheti azt is, hogy ez MEGY ehető GYÜMölcsként, és nem a tetején beérő termés magvai. Hasonló a krumpli, pityóka, amelynek a földben levő bigyói ehetőek, nem a tetején levő gyümölcs, amely mérgező, pityókosító.

A HAGYMA, HAJMA fogyasztása a szervezet számára, élettani fontosságú. Mintha mondaná: Ki ne HAGYj MA az étrendből! De azt is: a GYUHÁM jó, hasznos, azaz a HÉJán, HAJán belüli belső rétegek. HaGYMa – GYuHáM hangváz: H-GY-M – GY-H-M. Vagy a MOGYAH, belseje. HaGYMa – MoGYaH hangváz: H-GY-M – M-GY-H.

A HAGYMA szervezeterősítő hatása rendkívüli, és ezt a GYÁM szóban is igazolja.

Nevezték még CSÍPŐSnek is, ez a latin cepe, a latinutód nyelvekben az olasz cipolle, spanyol cebollas, román ceapa (csápa) alakban él. De az albán qepë, finn sipulit, cseh cibule stb.

A szára végett LUKASnak is nevezték, ezt az orosz, fehérorosz, szerb nyelvek használják ЛУК (luk) alakban. E megnevezések visszavezethetők a közös anya-nyelvbe, az ómagyar ősnyelvbe.

GYM – MGY: a haGYMának a gyökérgumója ehető, nem gyoMGYökér, minden ételhez MeGY.

JM – MJ: haJMaevés után szoMJasak leszünk.