Hogyan képződött a HARISNYA, NADRÁG, NAGYRÁG megnevezése?

A NADRÁG szó a bérnyelvészet szerint szláv eredetű.

Amikor az első NADRÁGot készítették, a szláv nyelv még csíraképződményként sem volt jelen a nyelvtörténelem színpadán!

A ruházatok kezdeti kialakulása idején az első testet takaró szövedék a lepel, HÁRÁSZ volt. Ez az akkori lehetőségekhez mérten eléggé drágán készült, bár a szövőszék Özönvíz előtti találmány.

Amikor valakiben felvetődött a lábak szára, SZÁRAH külön-külön burkolásának ötlete, akkor a HÁRÁSZt darabokra kellett tájni, azaz vágni. Az értékes HÁRÁSZ összevagdosása nem volt patáliamentes, a TAJLÉRt, a vágót, a hárászt elbaszó szabót érhette néhány keresetlen szó.

A HÁRÁSZt összehajtva, egy NYAKszerű, NÁDhoz is hasonlítható üreges szövetcső lett belőle. Ez volt az első HÁRÁSZNYAK, HÁRÁSZNYA, HARISNYA, ami az elején eléggé RUSNYÁN mutatott, de HA RUSNYÁn, ha nem, mégis elterjedt a viselete.

Majd jött egy ötlet, hogy nemcsak a SZÁRAH, hanem az ágyék, a kégyó is legyen burkolva. Ehhez azonban még inkább DARabolni kellett a szövedéket, s mivel ez DRÁGÁN kivitelezhető művelet volt, elképzelhető, hogy csak egy módos ember engedhette meg magának.

A két NÁDszerű szárat összevarrták az altestet borító, összeAGYAGolt (székely szó a tákolásra), bugGYANtott résszel, és így lett belőle NAGYRÁG (székely, Erdővidék) Az első NAGYRÁG eléggé GÁRGYÁN, GÁRGYUN nézhetett ki.

NaGYRáG – GáRGYuN hangváz: N-GY-R-G – G-R-GY-N.

Idővel finomodott az ízlés, fejlődött, tanult hibáiból a tajlér, a szabó, olyannyira, hogy elterjedt e ruhaféleség viselete. Későbbi időkben az uralkodók testőrsége a GÁRDÁN csak feszes NADRÁGban jelenhettek meg.

NaDRáG – GáRDáN hangváz: N-D-R-G – G-R-D-N.

A NADRÁGot DERÉKON (g > k) kötötték meg övvel.

NaDRáG – DeRéKoN hangváz: N-D-R-G – D-R-K-N.

Így hát, bármilyen DRÁGÁN, DERÁGÁN de végül kedvelt ruhaDERab, ruhaDARab lett a NADERÁG, NADRÁG.

NaDRáG – DRáGáN hangváz: N-D-R-G – D-R-G-N.
A későbbiekben vállon át húzható, tránggal húzótrágellel, azaz PÁNTTAL is kötötték fel a NADRÁGot, s némelyiknek TALPALLÓt is varrtak.

PaNTaLLÓ – PáNTTaL – TaLPaLLó

hangváz: P-N-T-L – P-N-T-L – T-L-P-L