Mi a MÓRES?

Kérdezzük meg a nyelvet, azon át azt, AKI a nyelvet alkotta! Mert Ő tudta, mit miért úgy fejez ki a teremtés nyelve úgy, ahogyan ismerjük.

 

A MÓRES jelentése: SIMÁRA csiszolt egyéniség, személyiség, amely kerüli a romlott – az embert erkölcsileg ROMOSsá, RIMÁSsá tevő – viselkedést.

A MÓRES követelményei egyes vélemények szerint: „tisztelet, tisztesség, megbízhatóság” Az én felsorolásom: becsület, tisztesség, erkölcsi megbízhatóság.

Tehát a MÓRESre oktatás szerepe – a ROMOS, lepusztult viselkedést elkerülendő céllal – a gyermeket, a leendő embert, erkölcsileg SIMÁRA csiszolni.

MóReS – RoMoS – SiMáRa hangváz: M-R-S – R-M-S – S-M-R.

A MÓRES szó – a nyelvészek véleményével ellentétben – ősnyelvi, ómagyar eredetű. A szavak nyelvi forgalmában mozgáskorlátozott, fogyatékkal élő latin nyelv az ősnyelvből örökölte meg.

A MÓRES szó magyar eredetére bizonyíték: a szó alkotó hangjaival három – egymással összhangban, harmóiában levő – alapjellemző követelmény megnevezése írható le. Ez ősnyelvi – s ebből eredően – magyar nyelvi követelmény, ha úgy tetszik: alapszabály a szavak eredetének bizonyításánál.

A fogalom kifejezésére a másik változat: MORÁV, és ez sem véletlen. A szó átfordítása ad választ a miértre: MORÁV – VÁROM. Ezt VÁROM el erkölcsi alapként.

MoRáV – VáRoM hangváz: M-R-V – V-R-M.

A fogalom kifejezésére a harmadik változat: MORÁL, és ez sem véletlen. MORÁL nélkül LEROMlik, erkölcsileg ROMOSsá válik, megROMOL a nép, s elsüllyed a mocsárban, züllötté válik.

MoRáL – RoMoL hangváz: M-R-L – R-M-L.

A mÓREs, mORÁv, mORÁl szavak tengelyében az eRkölcsi eRő R hangja, hangcsoportja áll.

Akik ma a magyar nép megváltószerepét hirdetik ma nyakló nélkül, nagy garral – töprengjenek el a fenti követelményeken!

Megfelel e nép azoknak, vagy tán nevelni kellene egy nemzedéken át, zsenge kortól kezdve?