Hallám vala a pijacon, hogy kiengették a széköjököt ahajt Bukoresből a román komonyisták. Me, há ezök es eppe ojan komonyisták, mind a többi eszku. Ha nagy tanyító, a mestörik, akit lelövettek, a Csehó bá felebredne, ojan büszke lenne rejik, hogy nem férne a lájbiba.
A hamis vád könnyű helyütt vagyon ezöknél a szerencsefiaknál, biza.
Ha van két kotyoja gyufád s egy likas kócsod, mán vád alatt vagy, főleg, ha a szomszéd bizonyiccsa, hogy eccer-keccör hallotta es, hogy elszólt a kezedbe.
De mán egy üres festékös doboztól es fosnak. Rögvest gyanús leszöl, osztán nezhecc kerekön körbe ahajt. Me, hogy mé jesztögetöd a zország szoverény nyittását.
Na azé, me’ abba osztán bizonyos lehecc héccázra, hogy feszt akad egy véled együtt serező, csíki sert dicsérő édös jó komád, aki bésúgó – roncsa ki a nyavaja –, aki bébizonyiccsa, hogy a rendcör mián erőst gyűl a nyálad, de ojan sok, hogyha a litrös festékös dobozba bétett karbidot letöpöd véle, s reja ütöd a tetejit, annyi gáz lesz benne, hogy a bukoresti Csajó féle Nagy Házat es felvettetöd véle, s attól osztán oda a zegész romány demokrácija. Még csak asz kell rejádbizonyiccsák, hogy el es tudod gyúttani a gyufát. De arra es akad egy jó embör, törje ki a nyavaja.
Na, eszt ha rejád varrják, úgy tudd meg, hogy neköd alászógájja. Rejád húzzák a vizeslepödőt, s úgy bévágnak a dutyiba, hogy a pipevirággal se jössz elé onné. Kapsz korpacibrét, avval hizlalnak.
Ha nem lesz ojan szerencséd, mind ezöknek, akiköt most kiengettek, akkor bétesznek vaj ötven kigyúrt fataróval egyhejré, ojanok közi, mind amijenök Pestön jönnek-mennek csóré seggel, kormányengedéjjel, csendérvédelömmel – me há ott Pestön es a fél parlament má fataró – s osztán megnezhetöd a seggödöt mikor kiengednek, hullacc, mind a kökénybokor hóharmat után.
Azé mondám eszt, hogy tuggyátok.