NAFTA

NAFTA – Kőolaj. [A Magy. Ért. Kéziszótár szerint: latin < görög < perzsa] A NAFTA N.F – F.N gyökből induló szó: NaF – FaN. A mostani értelmezésben kőolaj, de a kezdetekkor nem jelenthetett kőolajat, csak illatos NÖVényi olajat, mivel elsősorban a növényi olajak voltak ismertek, a kezdetekkor mindenképp. A FÁN termett gyümölcsből vagy a kéreg alól nyertek olajat.

Annyira értékes volt, hogy Jákób az egyik fiát erről nevezte el – NAFTALI. Az N.F – F.N gyök hangváltással: N.V – V.N lesz: NöV – VaN. 

NAF – NÖV. De lehet figyelni a többi hangváltás lehetőségeit is (f – v – p – b). A NA ősgyök az üdítő vizet is jelenti, például a MajNA, RajNA, SzajNA, PiNA folyók nevében. De jelenti a NŐt is. A NAFTA – FANTA (naf-ta – fan-ta) fordítás érdekesen mutatja a kapcsolatot. Tudjuk már, hogy a FAN gyök egyik jelentése: nemző ágyék, amely a legerősebb vonzerő a két nem közt. Ez a VAN, a LENni kezdetének alapja. Erről bővebben a fan címszónál. Az F.N gyök változatai: FAN (ágyék), FÁN (növény, mint lelőhely), FEN (szellő, szél, áramlat), FÉN (fény, magasság) FINom (ízek,illatok), FON (súly, szövevények), FŐN (magasság, hő, szél), FUN (mélység, fenék, szél). E gyökök fordított alakjai is jelentéssel bírók. Például NEFertiti fáraónő NEVében fény és szellő értelmű. A NOFretete változat a személyiség FONtosságát kiemelő. A FINom NAFTA, mint sikamlós, illatos olaj, sajátos, FANTÁziálható varázst nyújt. Az illatok megmaradnak az emlékezetben. Sokszor évtizedek múltán is megdöbbentő, felvillanyozó, felkavaró (felnyiffantó), ha egy valaha érzett FINom illattal találkozunk. A NAFTA valószínű nem mindenkinek volt elérhető, így értékes kencének számított. Az illatozó fűszernövényekért háborúkat is vívtak. 

Az F.T – T.F gyök: FuT – TaF, és a TAFota a FÉNYes selyem neve, annak sikamlós FINomságát jelenti. Az FT páros hangcsoportja: AFTA, a kAFTÁn, szAFTOs szavakban rangot, értéket jelent, hiszen a hosszú köpeny elkészítése sok anyagot kívánt, és már eleve meghatározta viselőjének anyagi, társadalmi helyzetét. Az ételek, italok ízletes alapanyaga a szAFT is kötődik a nAFTÁhoz. A FINom ételek sajátos elkészítési műveletsora – úgymond – szerzői jogot képezett, mivel elkészítéséhez hagyományos íz-készlet, hosszú szakmai múlt és tapasztalat szükséges, azaz értékes időráfordítás VAN mögötte. Ezeknek titkát gondosan őrzik mindenhol és minden időben. Tehát az FT valamiféle Felsőbbrendű Tényező szerepet sűrít magába. A SZAFTOs szó a nemzés, a SZAPorodás területét is érinti, a teremtés továbbvitelét, amely szintén kapcsolódik az F.N – N.F gyökcsalád szóbokrához (fan, nafta). Erről a paszita címszónál. A kőolaj, földgáz NAFTA a föld FANjából, ágyékából, FENekéből jövő áramlat. Ennek a kezdetek idején egyszerűbb szerepe volt, napjainkban azonban már rendkívül FONtossá vált, százmilliók életét áldozzák fel érte. Az F.T – T.F gyök: FuT – TaF. Az olajtermékek biztosítják a robbanómotorok FŰTőagyagát, másik FONtos szerepük a síkosítás, gördülékenység növelése, könnyebbé tétele. A fordított TAF gyök a selymes finomság, fényesség, ez a kenőanyagok jellemzője. Továbbá: a NAFTA  (folyékony, gáz) jó FŰTőanyag. Az olaj FOlTot, régiesesen FÓTot hagy, s a vízen is FOlTokban mutatkozik. Az olajok SZAFTOsak. Ha a többi lehetséges hangváltást figyelembe vesszük, az N > L majd az F > V nyomán LAV, amelyet ha magas hangzóra váltunk LEV. A NAFTA folyékony LÉ, de LÉgnemű (levegő) is. 

Egy másik hangváltási lehetőség az N, mint lágy hang GY hangra, az F > P-re GYAP. Ez gyúlékonyt jelent, GYAPont, GYAPTA. Végül a Pallasz nagy lexikona leírása: „Nafta (naphtha), e névvel jelölték régebben a könnyen mozgó, illékony, erős szagu folyadékokat. Igy a közönséges étert naphtha vitriolinak, v. röviden naphthának, az esetétert (etilecetéter) naphtha acetinnek stb. nevezték. […] A N.-nak közönségesebb neve petroleuméter; szintelen, könnyen mozgó, igen illékony folyadék; […] Rendkivül gyulékony; gőze levegővel keveredve a meggyujtásakor explodál. Az iparban zsírok és olajok kivonására, továbbá motorok hajtására használják.” http://mek.oszk.hu/00000/00060/html/073/pc007345.html#2 Nehezen elhihető, hogy bármely földi nyelven ilyen átfogó magyarázatot lehessen adni a NAFTA szónak névadó jellemzői nyomán kialakulásáról. De lehet próbálkozni.