NYELV

NYELVAz ízlelésnek, rágáskor a táplálék keverésének, a nyelésnek, embernél a beszédnek, a szájban levő izmos, mozgékony szerve. [bérnyelvészet szerint: finnugor]

A NYELV NY.L – L.NY gyökbővítmény: NYeL – LéNY. A NYELv egy NYÉL. Izomrostból álló NYULvány. A NYELv az élőLÉNY NYELőszervi rendszeréhez tartozó, segíti a rágás utáni LENYELést – LENYel, leNYEL. A NYELv ízleli a kaLÁNYon levő étket. A NYELv látható, amikor kiNYÍLik a száj, és olyan hegyes, éles jelképesen, mint a NYÍL. Főleg a nőké, mivel a NYELv elvitathatatlanul a LÁNYok, asszonyok legfőbb fegyvere. A NYELv sebezhet is épp, mint a NYÍL. A NYELvvel eNYELeg a fiú LÁNY-nyal. NYELvén, NYÁLán ízleli a fiú a LÁNYt.

A NYELV olyan izomNYÚLVány, amellyel az emberi LÉNY szóban megNYILVánul.

Az LV hangcsoport – ELVE – a nyELVÜnkkel valljuk meg ELVEinket, azzal beszÉLVE nyILVÁnulunk meg, OLVAsunk hangosan. A nyELVÜnk egymástól ELVÁlasztja, azaz tagolja a hangokat. A nyELVÜnkkel kifejezzük ELVEinket, és ÉRVElünk (l > r) azok védelmében.

A nyELVÜnk ÉLVÜnkre van, az ÉLVEzet szerve. A nyELVÉn, nyELVÉvel ízleli a fiú a lányt. A nyELV olyan ízlelő izomnyÚLVÁny, amelyen a NYÁL segítségével szétOLVAd az étEL, szétterjed az íz. A nyELVÜnk ELVEzeti a falatot a szájüregben, és kiÉLVEzi az ízeket.

Az LV – VL kötött mássalhangzó-páros L.V – V.L alvógyök: LeV – VéL. A nyeLVvel mondunk VÉLeményt, teszünk VALlomást, VÁLaszolunk kérdésre, VÉLekedünk, ezzel tesszük VILágossá mások előtt gondolatainkat, FELsorolva (v > f), LEVezetve érveinket, FELelünk. LEVeleinket is egy adott nyeLVen írjuk. A nyeLV VÁLaszát, FELeletét FÜLlel vesszük, érzékeljük.

A VéLENY röviden VéLENY, VéLENY – NYELéV – NYELV.

Az ízlelő NYELV megpróbálja azokat, amelyek átmennek rajta. Csak azt NYELjük le, ami a NYELVnek ízlik, és csak azt mondjuk ki a NYELVvel, ami illik!

A NYELV összehúzva kicsire tömöríthető, de rendkívül NYÚLékony izomzat, kiNYÚLVa hosszú.

NYeLV – NYúLVa hangváz: NY-L-V – NY-L-V.

NYELVvel NYALVa érzed ELsőként az étEL, ELedEL ízét, mielőtt NYELed EL (ny/eledel).

NYeLV – NYaLVa hangváz: NY-L-V – NY-L-V.

Az állat NYELVével LEFetyeli az ételt, a NYELV segítségével NYELVE le.

NYeLV – NYeLVe hangváz: NY-L-V – NY-L-V.

A kérődző NYELVével NYALábolja körül a kötegnyi szálas anyagot és úgy NYELi EL.

NYeLV – NYaLáB hangváz: NY-L-V – NY-L-B.

LV VL kapcsolat: a nyeLV hasznos szavai megszíVLelendőek.