OLVAS

olvasÍrásjelek során szemével végighaladva a szöveg értelmét felfogja. [bérnyelvész: ? finnugor]

Az OLVAS szó alapja az OL LO ősgyök. Az OLVAS és olvad szavak rokonfogalmak. Az OLVASás egy fOLyamat (ismerős szó: mint a vízfolyás).

Az LV hangcsoportOLVAOLVAsáskor az OLVAsottak elménkbe OLVAdnak. Az OLVAsók olykor eggyé OLVAdnak a főhőssel. OLVAsni ÉLVEzet. Az oLVaS – oLVaD hangváz: L-V-S – L-V-D. Aki sokat OLVAs, könnyebben megnyILVÁnul mások előtt ELVI kérdésekben, akár emELVÉnyen is. Aki sokat OLVAs, szebben szÓLVA beszél, jobban forog a nyELVE, szemléltető szemELVÉnyei élettel teltek, ÉLVEzet hallgatni.

Az LV páros, mint L.V – V.L alvógyök: LeV – VáL jelen van a LEVél, VÁLasz, VÉLemény, VILág szavakban. Az OLVASás nyomán némely dolgok VILágosabbá VÁLnak, VÉLeményt alkotunk azokról. Az Sok olvaSáSnak Súlya van. Az S hang a SúlyoS, SebeS, Sok, Segít stb. szavak értelmi meghatározója.

A szóvégi V.S – S.V gyök: VaS – SaV. Két rendkívül fontos elem: VAS és . A VAS gyök súlyos értelmet hordoz a szóban.

A VAS OLVASZtható. Az olVASottakat maradandó VASként magunkba OLVASZtjuk OLVASva. Valaki gondOLatait maradandó rejtjelekbe (betűk) VASalta le, az OLvasó felOLvasztja, mintegy felOLdja, beVASalja:

oLVaS – VaSaL hangváz: L-V-S – V-S-L.

A VAS valaha VÁSári fizetőeszköz volt. A VÁSár, értékek cseréjéről szól, vannak oly értékek, amelyek elVÁSnak a VÁSáron. Ha elad valamit, felVASalja az árát. Ha valakitől beVASal valamit, akkor azt maga tulajdonává teszi. Ha valami elVÁSik, az elfogy, szinte nyomtalanul eltűnik. Az OL-VASás alatt ismereteket OLvasztunk magunkba, VASalunk be, és az OL-VASott anyag is elfogy, elVÁSik, elKOPik nyomtalanul. Persze jelképesen, mivel beKAPtuk OLVASva.

A nyelv alkotója azt a folyamatot, amely alatt az írott szöveg által közölt ismereteket sorra megfejtjük, és magunkévá tesszük, az egyik legkeményebb, legsúlyosabb, leghasznosabb fémhez, a VAShoz hasonlítja. Ez azt jelenti, hogy rendkívüli fontossággal, súllyal bír a gondolatok rejtjelekben való rögzítése, közlése, azaz leírása, mintegy leVASalása, de azok felismerése, megfejtése, felOLdása, beVASalása, azaz elolVASása is.

E gondolat továbbvihető: a VAS különböző öntőformákban, vagy kovácsolva. alakítva, az összes eszköz, szerszám alapanyaga, széleskörű használata végett minden fém közül a legeslegfontosabb. Ugyanígy az OLVASás, tanulás gyúrja, képezi, kovácsolja, OLVAsztja, formába önti az embert, s alkalmassá teszi az OLVASÓt az életben kapott feladatai elvégzésére.

Az olva szóban megjelenik a másik fontos elem a , amely szintén lyos, mint a VAS. A a föld SAVa, amely az ízesítés fő ÁSVányi eleme, és legfontosabb szervezetünk számára. Több mint kétezer évvel ezelőtt egy rendkívüli tudással rendelkező férfi mondta társainak: „Ti vagytok a föld SAVai.” Miért mondta ezt? Mert azok különleges tudás birtokába jutottak tanulással, a magukba OLVASZtottak által. A SÓ OLdható, magunkba, testünkbe, sejtjeinkbe OLVASZtható, minden egyes sejtünket áthatja. Az OLVASott dolgok szintén.

Ezért nem mindegy, mit OLVASunk. Van egy mondás: ’Amit megeszel, abból te leszel. Vagyis abból épül a tested.

Ez érvényes az OLVASásra is: Amit olvasol, abból épül érzelemvilágod, szellemed, egyéniséged.

Az OLVASZ – SZAVLO teljes átfordítás még elmond valamit: SZAVLO – SZAVAL. Amit OLVASva magába OLVASZt, azt a SZAVALÓ el is SZAVALja, ha szükség:

oLVaS – oLVaSZ – SZaVaL hangváz: L-V-S – L-V-SZ – SZ-V-L.

LV – VL kapcsolat: a sok oLVasás eredménye táVLatokban mutatja hatóerejét.