POJÁNA

POJÁNA Erdei tisztás. [bérnyelvészet szerint: szláv, román]

A POJÁNA szó P.J – J.P gyökbővítmény: PoJ – JoP.

A POJána, erdei tisztás, az erdő FIJA-LÁNYA, PUJánya, PULYája, amelyet ANYAként körülölel, vihartól véd. A POJána PAJkos játékra alkalmas tisztás, kis lapos, régiesen: laPIJas tér, PIJac, játszótér: JUPééé!

A PIJac a falu, város, házakkal körülölelt PUJája, FIJa. Az ősiségben az utódokat, kicsinyeket PULYáknak, PAJdiszeknek is nevezték.

Figyelembe veendők a rokonhangok váltásai. A kisBOJtár (p > b) is PULYa.

A költés nyomán TOJásból FIJak (p > f) BÚJnak a világra. A költő, a POJéta FIJai a POJézisek.

A nemzés a nemileg felAJzott JAPa,JAPOnt, azazgyúlékony állapot nyomán BUJa BUJtatás eredménye, amelyből PUJák születnek.

A J hangcsoport – OJÁ – a pOJÁna az erdő IJA-fIJA, pUJÁja, pULYÁja.

A J.N – N.J gyök: JáN – NáJ, a poJÁNa az erdő JÁNYa, jelképesen JÁNYos szelídség jellemzi. Itt legeltetik a NYÁJat a pásztorok. Valaha a NYÁJát legeltető pásztorPUJa, FIJú itt FÚJta az ősi NÁJ nevű sípsort, amelyet pánsípnak is neveznek.

Az N hangcsoport – ÁNA – a pojÁNÁt az erdő ANYAként öleli körül. A pojÁNÁkon felcsendül a madarak és pásztorok, pásztorjÁNYOk ÉNEke.

Az erdei pojÁNA, a csend, nyugalom, védettség szempontjából olyan, mint a tenger nagy hullámaitól védett lagÚNA.

A POJÁNA – ANÁPOJ Rubik-kockás átforgatás az ANÁ POJ, ANYA PULYa szót hozza előtérbe. PoJáNa – aNYa PuJa hangváz: P-J-N – NY-P-J. De hiszen a POJ-ANA ugyanez.

A POJÁNA – POAJNÁ, PÓ-AJNÁ átforgatás A tisztás PO* = vízforrás AJNÁrozott friss vizére is utalhat.

A POJÁNA megnevezés ómagyar ősnyelvi, sem a szláv nyelveken, sem román nyelven nem bontható értelmes szóelemekre. Az utódnyelvek megörökölték a kész szót.

/*/ Amint a Déli-Kárpátokban levő POSZÁDA nevű hely, PO-SZÁDA, a PO, azaz víz SZÁDÁt, vagyis vízforrást jelent, hiszen a Kárpát-medencében, és azon kívül – Havasalföldön, Moldvában is – minden földrajzi név ősnyelvi, azaz magyar eredetű: Teleormán, Baragán, Bokoros, Zsílava, Iszláz, Kalafát, Arges, Gyalomvize, Dombóvize, Szeret, Csalhó, Takocs stb.

Gloriett-tisztás - Képek, Leírás, Vélemények - Szallas.hu programok