REGGELI, EBÉD, UZSONNA, VACSORA

Az alábbi mondatokban láthatók, ahogyan a napszakok megnevezéseiben egymást követik az értelemkifejtő folyamatos kapcsolódások, amelyek névadókká váltak.

REGGEL – R.G – G.R gyök: ReG – GeR. REGvel indul, s az ÉGbolton egyre inkább GERjed hévvel ÉGve, eREGel a nap DÉLig, a DELI magas ÉGi csúcsig.

REGGEL a napi tevékenységre indulás, az eREGELés kezdete.

REGGEL – LEGGER teljes átfordítás mutatja, hogy ekkor, REGGEL van a LEG GER-jedtebb ERőben a pihent test. Ébred a család, életre GERjed az udvar, a baromfi, az istálló állatvilág.

Ekkor csapják ki a tehenet, kecskét, ekkor EREGEL ki a LEGELŐRE.

LeGeLőRe – eReGeL hangváz: L-G-L-R – R-G-L.

REGGELi után a kis seREG is indul, eREGEL a mezőre. Ha lóháton, akkor nyeREG kerül a lóra.

ReGGeL – eReGeL – nyeReGGeL hangváz: R-G-L – R-G-L – ny-R-G-L

REGGELI – a mezőre eREGELés előtt, a sietős REGgeli elEGElés, evés, gyorsan, sietősen, FRISSen elköltött éTEK, azaz FRISSTEK járja.

FRISSTEK készítéskor KÉTszer inkább SÜRög-Forog a ház asszonya: KÉT-SÜR-F.

 

EBÉD – B.D – D.B gyök: BéD – DéB. Az EBÉD DÉBe van, lBen. Ez a napi fő étkezés. Ilyenkor DOBra tölti magát. A DeB gyök gömbölyűt jelent: DEBle, DEBella. Ellentéte a leBEDa, azaz hattyúi karcsúság. Van, aki vigyáz, nem eszi DOBra magát.

EBÉD után még beleDOBják magukat a munkába.

 

UZSONNA – ZS.N – N.ZS gyök: ZSoN – NoZS. Kellemes ZSONgó hangulat, egy kis oSONó, gyors evés. Még munka van, NOSZogatni kell a gyermeket: NOSZa csak kevés van, aztán megyünk haza. Székölyül: OZSONNYA.  Ebből kiérződik az OZSONNYA mögötti ASSZONY (s, sz, z, zs rokon).
oZSoNNYa – aSSZoNY hangváz: ZS-NY – SZ-NY

 

VACS ORA – az esti kellemes étkezés, leCSORgott a nap. A kötetlenül elEREFECSegő CSEVERE ideje. ESTE jön el a míVES munkától megnyuguVÁS SORA, elVÁSott a nap. Ekkor van a VACSORA sora. A VACSORA, CSEVERÉsző FECSegő ráérős, RACSOVÁzó, tRACCSoló étkezés. Az ÉNEKlésnek, REGének, regÉNEK ideje. Utána jön a puha LOM, pihés ALOM, édes ÁLOM ideje.

 

Ezzel vÉGE a REGGEL kezdődő napi eREGelésnek, erEGElésnek, s az élet egy napra ESŐ REGéjének, amely az életre GERjedéssel induló, eREGelő REGtől a nap elESTÉig, vESZTÉig, ESTÉig tartott.