RENEGÁT

RENEGÁT Az, aki átáll az ellenséghez, aki áruló. [bérnyelvész: nk: francia < olasz] RENEGÁT R.N – N.R gyökből képzett szó: ReN – NeR (n > ny: reny – nyer). Jelentése: eREdetét újRA és újRA megtagadó.

A RENegát állapot nem eRÉNY, hanem erkölcsi RENYeség. A RENegát, megalkuvásával NYERni akar, sajátjai kárára. A RE jelentése itt: új eREdés is lehet.

Az N hangcsoport – ENE – a rENEgát erkölcsi mINŐségvesztett, lehet kENEtteljesen hazudozó, gANÉj, INOgó, gONOsz senkiházi áruló.

Az NY hangcsoport – ENYE – a rENYEgát erkölcsi ENYEges, gANYÉ, gENYÓ senki.

Az N.G – G.N gyök: NeG – GeN, a NEG gyök utódnyelvekben él tovább, NEmleGes jelentéssel. A latin NEGatio = tagad. A reNEGát GANéj módon, haNYAGul megveti addigi társait, akik iGÉNYt tartottak személyére, akikkel talán azonos GÉNeket is hordoz.

A RENEGÁT – TAGENER fordítás is beszédes. A RENEGÁT megTAGadja GÉN EREdet szerinti azonosságát. A GÉN EREdet – GENERE, egyedi felismerhetőség,

A G hangcsoport – EGÁ – az EGYÉn (ego) önzését jelzi az önmAGA pillanatnyi IGÉnyeit, jólétét, vélt IGAzát tartva szem előtt.

A G.T – T.G gyök: GáT – TaG, GÁTat épít addigi társai elé, megTAGadja őket, elveit, azt hívén, hogy NYER vele. A reneGÁT megTAGadja addigi önmaGÁT (gat – tagad), más azonosságra vált, árulásával GÁTat állít a visszatérés elé. A visszatérést megGÁTolja az őszinteség hiánya is.

A RENEGÁT abban RINGATja magát, hogy titokban marad meghasonlása.

ReNeGáT – RiNGaT hangváz: R-N-G-T – R-N-G-T. 

A RENEGÁT áruló döntése megRENGETI a hozzá közelállókat, s TENGERsok gondot okozhat.

ReNeGáT – ReNGeT – TeNGeR hangváz: R-N-G-T – R-N-G-T – T-N-G-R.

A RENEGÁT ide-oda RÁNGATható, és ő is RÁNGAT másokat, mivel nem áll erős, biztos talajon, megRENDÜLT az erkölcsi alapja.

ReNeGáT – RáNGaT hangváz: R-N-G-T – R-N-G-T.

A RENEGÁTot* megveti még az ellenség is, akikhez átállt.  RENEGÁTot TÁGRA NE, azaz nem engedik hosszú kötélre, mert megbízhatatlan.

ReNeGáT – TáGRa Ne hangváz: R-N-G-T – T-G-R-N.

Sosem nyugodt igazán, egész további élete benső REMEGés (n > m). RENGETeg meghasonlott RENEGÁT áruló van ma a világ vezetői élvonalában.

NEGAT, jelent NEmleGes GÁTolt állapotot is. A RENEGÁT utódnyelvben kialakult, ősnyelvi elemekből épült szó.

——————–

/*/  A magyar történelem szolgál néhány példával erre. Egyike Ocskay László kuruc tábornok, aki bátor, sikeres vitéz volt, de erkölcsi értékek hiányában ingatag, végül áruló, és a császáriak által is megvetett senki lett. Később újra kuruc kézre került a renegát katona, végül lefejezték.