TÖPRENGŐ

Minél többet ismerek meg a nyelv titkaiból, annál kevésbé érzem annak szükségét, hogy tűz víz nekem legyen igazam mindenkivel szemben. Nem a saját személyem, nem az én igazam számít. Mások véleményét is meghallgatom, átrágom magam rajta, mert tanulni bárkitől lehet. Ma már nem akarok mindenbe beleszólni feltétlenül, és azt is bánom, ha valakit korábban megsértettem.

Amiben nem engedek, mert nem engedhetek, az a rengeteg bizonyítékkal alátámasztott nyelvi valóság, amely igazolja, hogy ez volt a kezdet, és fennmaradt napjainkig.

Ez részemre már nem vita tárgya senki ellenében, mert teljesen értelmetlen vita lenne.

A nyelvészeknek sem velem volna vitájuk, hanem a nyelvvel. Különben is a nyelvet nem nekem kell megvédenem, mert a nyelv megvédi önmagát.

Nem célom senki tűz-víz meggyőzése. Én csak a nyelv bizonyítékait tárom fel! Aki akarja, elfogadja, aki nem az nem. Ám, aki elfogadja, csak akkor tegye, ha elég bizonyítékot lát erre. Ha nem, ásson alább. Ebben segíthetek.

 

Számomra nem is a nyelv a legfontosabb, hanem az, aki megalkotta ilyennek. A nyelv az ő zsenialitásának egyik fő bizonyítéka. Ez a nyelv pontosan olyan bonyolultan összetett, szerteágazóan tekervényes, sokrétűen kapcsolódó, életbevágóan fontos értelemhordozó elemek szövevénye, mint az élő test.

Aki az életet önmagában birtokolja, és élőt teremteni képes, csak az tudta ezt a nyelvet így – méghozzá átörökíthetően – megteremteni.

Azért fontosabb számomra Ő – a világegyetem, az ember és a nyelv Alkotója –, mivel ő a nyelven keresztül üzen is az embernek. Rengeteg tanácsot ad a mindennapi életre.

Például általa teremtett növények, azok gyümölcseinek alakja mutatja, mely emberi szervnek válik hasznára, melyiknek természetes szintje fenntartására jó. De ez még nem elég, mert az általa teremtett nyelven adott megnevezések is mutatják: mi mire jó, hasznos, gyógyító hatású, ahhoz, hogy egészséges fizikai testben járjunk.

Na, ezek kapcsán tessék vitába szállni a nyelvvel és Alkotójával!

Persze csak az fogadja el, aki hasznára akarja fordítani. A többi úszik az árral. Nem erőszakolhatunk senkit arra, hogy elfogadja a jót.

 

A szótár második kiadása készül, rengeteg adattal bővülve. Csak két külön kötetben fér el. Ennek a szövegnek már egyetemi tanár lesz a korrektora, lektora. Minden igényt kielégítő lesz.

Ha sikerül befejeznem, s kiadnom… nem éltem hiába, bár csak egy kis senki vagyok.

 

Sok elemzést és azok próbaelemzését végeztem el oda-vissza, ahogyan a számok tudományában, a matematikában kötelező. Bolyai János is ezt tette a nyelvvel. Elemzéseimből sokat feltártam itt az olvasóknak, és még folytatom.

Kezdetben tévedhettem, sőt biztosan tévedtem is itt-ott. Ember vagyok, mint a többiek. Főleg akkor tévedtem, ha egy részeredményt lelkesülten megosztottam, hadd tudja meg más is, és utólag rájöttem, hogy nem voltam teljesen pontos.

Saját hibáinkból tanulunk leginkább.

Ahogy telt az idő, értem, és igyekszem elkerülni a botlásokat. Csak akkor merem előtárni, ha biztos vagyok benne.

Ám a mélyreható kutatásokkal oly szilárd bizonyosságot nyertem, hogy ebbéli meggyőződésem megingathatatlan.